Ωδείο

Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας

Το Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 1991 από την σημερινή καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαρία Τουλούμη. Όραμα της ιδρύτριας ήταν να δημιουργηθεί στη Χαλκίδα ένας χώρος που να προσφέρει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλού επιπέδου σπουδές με αποκλειστικό αντικείμενο τότε την κλασική μουσική.

Το διδακτικό προσωπικό που επελέγη από την πρώτη στιγμή ήταν διπλωματούχοι εγνωσμένης αξίας καθηγητές κλασικής μουσικής.

Η διαφορετικότητα αυτή (για τις τότε συνθήκες) και η ξεκάθαρη εικόνα της μη εμπορευματοποιημένης ιδιωτικής εκπαίδευσης έκαναν τους υποψήφιους σπουδαστές αλλά και το εν γένει μουσικόφιλο κοινό της πόλης να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια.

Οι επιτυχίες ήρθαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια όταν για παράδειγμα σπουδαστής της σχολής πιάνου του ωδείου πήρε το Α Βραβείο σε παγκόσμιο μουσικό διαγωνισμό στην Ιταλία. Στα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν ακολουθήσει δεκάδες διακρίσεις σπουδαστών σε πανελλήνιους και παγκόσμιους μουσικούς διαγωνισμούς, ρεσιτάλ με ορχήστρες και πολλά άλλα.

Σημαντικότερο ίσως όλων όμως είναι το γεγονός ότι κατάφερε να εμφυσήσει την αγάπη για την μουσική αλλά και την πλήρη κατανόηση του “Τι σημαίνει μουσική καλλιέργεια” στην συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών όλα αυτά τα χρόνια.

Από το 2000 το Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα εμβληματικό διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της Χαλκίδας. Η απόφαση της μετεγκατάστασης πάρθηκε υπό την σκέψη ότι η αισθητική του χώρου πρέπει να είναι εφάμιλλη του αντικειμένου σπουδών.

Από το 2015 στους τομείς σπουδών περιλαμβάνεται πλέον και η σύγχρονη μουσική. Τομέας εξίσου απαιτητικός προκειμένου να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, λαμβανομένης δε υπόψιν της μη ύπαρξης δομημένου προγράμματος σπουδών από το υπουργείο όπως συμβαίνει με τις κλασικές σπουδές.

Διπλωματούχοι καθηγητές της Jazz μουσικής από πανεπιστήμια του εξωτερικού αναλαμβάνουν τη διαδικασία δόμησης προγράμματος σπουδών μέσω εσωτερικών κανονισμών του ωδείου και δίνοντας τη δυνατότητα στους σπουδαστές να συμμετέχουν σε εξετάσεις πανεπιστημίων εξωτερικού για την πιστοποίηση των σπουδών τους.

Εν κατακλείδι το Ερευνητικό Ωδείο Χαλκίδας μπορεί προσφέρει υψηλού επιπέδου σπουδές σε παιδιά από 2 ετών (Μουσική Προπαιδεία) μέχρι ταχύρυθμα ενηλίκων σε όποιο τομέα μουσικής κι αν επιλέξουν.